home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Dag 3 leerlingen
Edukans Actieplatform
De eerste dag op de school: een indrukwekkende dag met veel nieuwe ervaringen. Het begon allemaal om zes uur ’s ochtends met Bao-Nhi als we...

Dag 3 leerlingen

De eerste dag op de school: een indrukwekkende dag met veel nieuwe ervaringen.

Het begon allemaal om zes uur ’s ochtends met Bao-Nhi als wekker en een lekker bord spaghetti als ontbijt… 5 minuutjes lopen naar school en dan zijn we eindelijk aangekomen waarvoor we hier natuurlijk zijn. Voor de poort zien we door een klein gleufje hoeveel leerlingen netjes in rijtjes op ons aan het wachten zijn. Dan worden we stiekem allemaal toch een beetje zenuwachtig.

We lopen het terrein op en we worden gelijk begeleid naar de dagopening van de school, waar de maar liefst 1700 leerlingen met volle belangstelling naar ons kijken. De directeur stelt ons voor, informeert de leerlingen over het programma en afsluitend wordt het volks- en schoollied gezongen. We voelen ons toch een beetje onwennig dat wij op het podium zitten en alle Oegandese leerlingen in rechte lijnen voor ons staan.

Na de verwelkoming krijgen we allemaal een briefje met een nummer erop. Er staan ook 19 Oegandese leerlingen op ons te wachten met een briefje. Iedereen moet op zoek naar zijn eigen buddy. Een beetje spannend in het begin, maar zodra iedereen zijn buddy heeft gevonden worden we overspoeld met de gastvrijheid van Oeganda.

Bij de ontmoeting van onze buddy’s, komen alleen ‘beleefde’ vragen naar boven. “How are you?” “What do you think of Uganda?” “How hot is it in the Netherlands”. In het begin geven de Oegandese buddy’s de sociale gewenste antwoorden op vragen, zoals gebruikelijk is in de Oegandese cultuur. Daarna wordt iedereen wat losser en er komt meer diepgang in de gesprekken. “We’re friends right? Is it legal in your country to be friends with me? Are you allowed to have contact with people from other countries?”. Dit is een indrukwekkende vraag die bij velen van ons is blijven hangen. Vooral omdat het bij ons zo vanzelfsprekend is, omdat je er in het algemeen niet heel erg bij stilstaat dat dit niet zou mogen.

Na de kennismaking mogen wij meedoen met de lessen. Zo hebben we onder andere Engels, wiskunde en gym gevolgd. De gymles ziet er heel wat anders uit dan bij ons. De les begint buiten met een instructie dat er een oud matras ligt om een bal van te maken en dat er bananenbladeren liggen om springtouwen van te vlechten. De gymlessen bestaan ook het spelen van traditionele spelletjes waar gezellig bij gezongen wordt. We hebben de grootste lol gehad en een moment van realisatie dat we zoveel overeenkomsten hebben met hoe we op een simpele manier enorm veel plezier kunnen hebben. 

Na de lunch hebben we nog korte workshops om elkaar nog beter te leren kennen. Al met al een indrukwekkende, leerzame dag; zo is de gastvrijheid van de Oegandese cultuur ons opgevallen. Bijvoorbeeld dat de Oegandese buddy’s heel goed voor ons willen zorgen en de hulp niet aanvaarden geen zin in hun vocabulaire is.

Na deze schooldag, hup naar huis, even bijkomen van al deze indrukken. Bij het avondeten wist Mehran de kern van de dag nog heel mooi samen te vatten met de inspirerende woorden “Asante Sane”. Dit is Swahili voor het bedanken en teruggeven van liefde.

We kijken uit naar morgen!

 

Geschreven door Indra en Fien

Media bij bericht (10)

Reacties (17)

 • Frits
  1 jaar geleden
  Een heerlijk verslag van een prachtige eerste dag. Met mooie foto's ook nog eens!!!

  Reactie rapporteren

 • Eric Poulisse
  1 jaar geleden
  Geniet volop van deze fantastische ervaring en ontzettend trots op jullie allemaal voor de inzet voor dit geweldige doel bij Edukans.

  Reactie rapporteren

 • Willeke & Rob
  1 jaar geleden
  Bedankt voor jullie mooie verslag Indra en Fien. Het zal een indrukwekkende eerste dag geweest zijn. Slaap lekker!

  Reactie rapporteren

 • Ivy van Geel
  1 jaar geleden
  In een woord genieten van jullie verslag. Mooi geschreven! zoals ik het uit het mooie verslag lees, een mooie eerste dag op de school en wat een fijne kennismaking. Hoe mooi dat jullie dit mee mogen maken maar nog mooier wat jullie daar gaan doen en bereiken. Zo trots op jullie allemaal! Ik kijk nu al weer uit naar jullie volgende berichten en foto’s. Mooi om jullie allemaal te zien stralen! ❤️

  Reactie rapporteren

 • Birgitte en Harro
  1 jaar geleden
  Wat een mooie weergave in tekst en beeld van jullie eerste dag met de buddy's. Dat geeft ons een hele mooie indruk van hoe het daar is. Geniet ervan!

  Reactie rapporteren

 • Christel De Graaf
  1 jaar geleden
  Wat een mooi verhaal !

  Reactie rapporteren

 • Emiel
  1 jaar geleden
  De kop is er af. Nu je onder dompelen, laten meevoeren en leren van alle mooie ervaringen. Go Max en Simone!!

  Reactie rapporteren

 • Lente Vink
  1 jaar geleden
  Wat een mooi verhaal en prachtige foto's! Veel plezier vandaag en veel liefde gewenst daar!♥️

  Reactie rapporteren

 • Maaike Honders
  1 jaar geleden
  Wow! Ik kan mij voorstellen dat er heel veel op je afkomt zo'n eerste dag. Op naar dag 4.

  Reactie rapporteren

 • Germa poulisse
  1 jaar geleden
  Het is elke keer leuk om wat van jullie te horen en te zien. Wat een mooie ervaring doen jullie op. Heel veel plezier trots op jullie allemaal.

  Reactie rapporteren

 • Ilona
  1 jaar geleden
  Zo mooi om te lezen en meegenomen te worden in jullie avonturen! We kijken elke keer reikhalzend uit naar jullie verhalen! Inderdaad ook gave foto’s weer

  Reactie rapporteren

 • Justin van Eck
  1 jaar geleden
  Wat een prachtige tekst! Heel erg mooi geschreven! Samen met de foto’s en hele goede impressie gegeven voor het thuisfront van jullie prachtige reis!

  Reactie rapporteren

 • Sjoerd en Suzanne en kids
  1 jaar geleden
  Wat een andere wereld en wat een belevenissen!! Prachtige foto's! Veel bijzondere momenten toegewenst Anne Fleur! En de rest natuurlijk! Dikke knuffel ut Dokkum!

  Reactie rapporteren

 • Caroline & Kees
  1 jaar geleden
  Leuk en gedetailleerd verslag, de foto’s geven daar een goed beeld bij. Ik kan me voorstellen dat het erg indrukwekkend was om op zo’n bijna koninklijke manier verwelkomd te worden. Bijzonder ook dat ze vroegen of jullie vrienden mochten zijn. Heel fijn dat wij zo ook wat mee krijgen van wat jullie allemaal beleven. We kijken weer uit naar het volgende verslag met foto’s. Groeten en liefs aan iedereen.

  Reactie rapporteren

 • Lotje van geel
  1 jaar geleden
  Ziet er superleuk uit!!❤️

  Reactie rapporteren

 • Pauline Troost
  1 jaar geleden
  Mooi verslag!

  Reactie rapporteren

 • Michel de Goeij
  1 jaar geleden
  Wat fijn en leuk om te lezen, dat de belevenissen weer groots zijn! Veel plezier gewenst allemaal ... ?

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen