home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Dag 4
Edukans Actieplatform
Vandaag wisten we nog niet precies wat we gingen doen. Het enige wat we wisten was dat het “Oeganda dag” was en dat er twee dingen op de pla...

Dag 4

Vandaag wisten we nog niet precies wat we gingen doen. Het enige wat we wisten was dat het “Oeganda dag” was en dat er twee dingen op de planning stonden, één in de ochtend en één in de middag en dat we rond 17:30 weer terug zouden zijn. Ik wilde het zó graag weten! De avond ervoor hadden Alessandro en ik al allemaal dingen gevraagd aan Sebastian om te weten te komen wat we zouden gaan doen.

Maar ja, wat was nu daadwerkelijk de activiteit? Daar kwamen we bij aankomst pas achter; dat vonden de begeleiders wel leuk… Onderweg kregen we van Daphne en Rina (2/3 leerlingbegeleiders) een hint: het had te maken met een bijnaam die vrienden van Rina aan haar hebben gegeven. Al snel kwamen de grappigste en heel goed verzonnen bijnamen tevoorschijn. De eerste was bedacht door Alessandro, ‘’Safarina’’, iedereen hoopte namelijk dat we op safari zouden gaan.

Tijdens de busrit zagen we allerlei dingen die we in Nederland niet zien. Na 1,5 uur in de bus te hebben gezeten zei Sebastian: “Kijk, nu kan je het zien!”. We keken recht vooruit en zagen……. twee  levensgrote beelden van twee neushoorns! We gingen naar een neushoornpark! Op het bordje erbij stond dat het nog zeven km naar het terrein rijden was. Een mooi, hobbelig weggetje. Bij aankomst zagen we al een neushoorn, apen en zwijnen.

We kregen een briefing van de medewerkers en zij vertelden ons over de geschiedenis van het park en de neushoorns. In dit park zijn de 35 enige witte neushoorns in heel Afrika die in het wild rondlopen. Hun doel is om er 50 te hebben zodat ze ze kunnen “doneren” aan dierentuinen en op termijn een tweede park kunnen openen.

Vervolgens gingen we met de twee bussen naar een gebied waar een kudde neushoorns zich bevond. In één lijn, iedereen achter elkaar, liepen we als het ware om de neushoorns heen, om zo uiteindelijk dichterbij te komen. Telkens op een goed punt, met uiteraard goed zicht op de neushoorns, stonden we even stil, hadden we goede mogelijkheden foto’s te maken en vertelden de medewerkers ons iets. Een voorbeeld is, dat de beesten poepen en daar dan met hun poten in stampen, verder lopen zodat de stront aan het gras blijft hangen en daarmee aangeven dat dat hun terrein is en dat andere kuddes en dieren daar uit de buurt moeten blijven. Neushoorns kunnen anders erg agressief worden.

In totaal hebben we meer dan negen neushoorns gespot! Eén daarvan was bruin, maar niet van nature! Neushoorns kunnen niet zweten dus zoeken dan afkoeling in water. Het zand waar hij/zij daarna in gaat rollen is roodbruin van kleur. Daardoor krijgt hij/zij die kleur.

Na ergens te hebben gestaan, foto’s te hebben gemaakt en vragen hebben kunnen stellen, gingen we dan weer zachtjes verder lopen. Na 1,5 uur bij “the white rhino’s” te zijn geweest, gingen we weer terug in de bussen en kregen we bij hetzelfde benzinestation als waar we op de heenweg stopten een bakje vanille-ijs en keken we met zijn allen terug op een heel coole activiteit waar we allemaal stiekem een beetje op hadden gehoopt.


Geschreven door Jessica

Vandaag staat een lokaal marktbezoek op de planning. Het eerste dat we zien zijn kinderen die verbaasd, maar enthousiast naar ons zwaaien. Ze hebben geen schoenen aan en lopen met ons mee op weg naar de markt.

Aangekomen op de markt zien we veel kleine kraampjes met fruit, vis, vlees en bonen. Om ons heen horen we mensen met elkaar onderhandelen. Er hangt een overheersende geur van vis.

We kijken rond op de markt en zien meerdere hokken met kippen. Een vrouw pakt een kip bij zijn vleugel en neemt hem mee. Het was heftig om te zien hoe kippen in deze cultuur behandeld worden in het zicht van iedereen.

We lopen verder door een smal straatje met zakken bonen om ons heen. We zien steeds meer vliegen en aan het eind van de straat liggen dode vissen op houten planken. Ook zien we grote stukken vlees hangen aan kraampjes. We kijken allemaal onze ogen uit.

De verschillen met Nederland zijn groot. In Nederland worden kippen al van te voren geslacht, niet in het zicht van kopers. Vis ligt in een afgesloten kraam. In Nederland is er bijna altijd een vast gestelde prijs en is onderhandelen ongebruikelijk. Daarnaast heeft niemand van ons ooit eerder meegemaakt dat een kind je vergezelt op weg naar de markt.

In ons dagelijks leven speelt een marktbezoek een kleine rol, maar juist dit marktbezoek heeft ons veel inzicht gegeven in hoe groot de verschillen zijn met de Oegandese cultuur.


Geschreven door Suze

De eerste dagen voelde ik mij de ander

De ander die komt en gaat

Er anders uitziet, anders praat

Niet alles verstaat

Die niet begrijpt, weet hoe het hoort,

weet hoe het moet

Mijn verstand, mijn hart zegt:

ik ben die ander

Maar wie ben ik dan?

 

6 uur in de ochtend

Ik ruik de geur, hoor de geluiden

Het is stil

Vogels fluiten en in de verte

hoor ik flarden van een ochtendgebed

 

ik hoor, ik zie, ik ontmoet

ik kijk in ogen, zie de ander

echt

voel mij welkom, geliefd, gehoord,

gezien, omarmd

verwelkomt in het leven van de ander

die zelf ook dacht wat ik dacht,

voelt wat ik voel

die denkt dat hij de ander is

die eerst ook niet verstond, niet wist

maar zich desondanks verbond

 

Ervaar

Voel

Hoor

Praat

Weet

Omarm

Verwonder

Bewonder

Onderga en leef

Wees lief en zorg

En zie

Echt

 

Ik ben ik en jij bent jij

Wij zijn ons

Ik weet nu wat ubuntu is

 

Geschreven door Edwin - Namens alle docenten

Media bij bericht (14)

Reacties (21)

 • Ilona
  1 jaar geleden
  Wat een gave dag en wat een indrukken zeg! Mooi geschreven allemaal en weer prachtige foto’s !

  Reactie rapporteren

 • Germa Poulisse
  1 jaar geleden
  Wat een mooi verhaal en wat hebben jullie weer veel meegemaakt. Hele mooie dagen nog en tot morgen, dan zijn we weer benieuwd naar de mooie verhalen en foto’s.

  Reactie rapporteren

 • Lotje van geel
  1 jaar geleden
  Wow super mooi om te horen allemaal! Die dieren zagen er heel cool uit!!❤️ Veel plezier daar nog!❤️ Kusje voor suze!❤️

  Reactie rapporteren

 • Birgitte en Harro
  1 jaar geleden
  WoW wat een mooie dag, zo bijzonder om deze dieren van dichtbij te zien en het leven in Oeganda te ervaren, dank voor jullie mooie verslag en foto’s!

  Reactie rapporteren

 • Ivy van Geel
  1 jaar geleden
  Wat een mooie verslagen en een prachtig gedicht. Uit jullie verslagen voel je gewoon hoe mooi jullie reis is en hoeveel jullie genieten. Zo bijzonder wat jullie allemaal mee mogen maken: en voor ons, heerlijk om mee te mogen lezen. ❤️

  Reactie rapporteren

 • Ivy van Geel
  1 jaar geleden
  En niet te vergeten, ook fantastische foto’s!!! ❤️

  Reactie rapporteren

 • Annemarie Vink
  1 jaar geleden
  Wat een bijzondere activiteit! In Amersfoort werd nog gezegd:” Een Oegandadag met plaatselijke gebruiken, zoals hier koekhappen en klompen passen…. Nou, dit is goed geheim gehouden! ?

  Reactie rapporteren

 • Christel De Graaf
  1 jaar geleden
  Wauw, wat een indrukwekkende dag! Zo leuk om te lezen!

  Reactie rapporteren

 • Eric Poulisse
  1 jaar geleden
  Wat een geweldige belevenis. Ontzettend leuke verslagen en schitterende foto’s, ook op Insta ❤️. Geniet en veel plezier.

  Reactie rapporteren

 • Gabriëlle en Marco
  1 jaar geleden
  Wij genieten op afstand mee van jullie avonturen, ziet er indrukwekkend uit wat jullie al in 3 dagen hebben meegemaakt! Geniet en leer van alle nieuwe ervaringen samen!!

  Reactie rapporteren

 • Pauline Troost
  1 jaar geleden
  Wat gaaf dat jullie dit allemaal hebben gezien. Prachtig gedicht ook! Mario en Mitchell (M&M) groetjes

  Reactie rapporteren

 • Mascha de Wit
  1 jaar geleden
  Wat een mooi, bijzonder en indrukwekkend avontuur waar jullie midden in zitten! Leuk om zo ook een beetje mee te maken door de mooie verslagen en foto’s! ❤️ Nog heel veel plezier!

  Reactie rapporteren

 • Joost van Geel
  1 jaar geleden
  Blijft fantastisch om jullie zo te volgen. Wat een beleving, supermooie verslagen en prachtige foto’s! Genieten!!

  Reactie rapporteren

 • Ger en Paul
  1 jaar geleden
  Mooie verhalen, super ervaring wat je met elkaar kunt delen. Wel even een andere markt dan thuis, mooi beschreven Suze! Groetjes

  Reactie rapporteren

 • Tor
  1 jaar geleden
  Hoi Suze, Wat maken jij/jullie een schitterende reis! Ik heb plezier in jouw/jullie reisverslagen. Geniet lekker samen met al je reisgenoten. Tot snel, liefs Tor xx xx

  Reactie rapporteren

 • Michel de Goeij
  1 jaar geleden
  Wat een leuke uitstapjes, mooie foto's en bijzondere verhalen ?

  Reactie rapporteren

 • Michel de Goeij
  1 jaar geleden
  Ik zie dat mijn emoji's niet goed worden overgenomen ...

  Reactie rapporteren

 • Caroline & Kees
  1 jaar geleden
  Wat een leuke en uitgebreide verslagen weer. En een super mooi gedicht. Zo leuk om te lezen. Wat een fantastische dag! Geweldig dat jullie toch een park hebben bezocht!!

  Reactie rapporteren

 • Gea en Theo
  1 jaar geleden
  Wat een geweldige reis! Dit onthoud je voor de rest van je leven!

  Reactie rapporteren

 • Gea en Theo
  1 jaar geleden
  Suze wat heb je een mooi verslag over de markt geschreven. Wat een prachtige reis maken jullie mee.

  Reactie rapporteren

 • Suzan & Jeroen
  1 jaar geleden
  Mooie verhalen & foto’s en wat een bijzonder mooie levenservaring , succes iedereen in t bijzonder max en simone ?

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen